Ingrediënten:

ca 600 gr lams-kalfs of runderpoulet

1 rode paprika

1 rood pepertje

5 tomaten (ontveld)

bruschetta kruiden  (1 eetl)

feta ca. 100-150 gram

peper

bouillon 350 ml (runder of groente)

1 el bloem

boter en/of olijfolie om te bakken

250 gram Parmezaanse kaas

Kritarakia pasta (350 tot 400 gram) Zie foto

optie: platte peterselie.

 

 

Begin met het vlees in blokjes te snijden (niet te klein) en bestrooi met de bruschetta kruiden. Dit even in laten trekken.

Het vlees kan dan gelijk op kamertemperatuur komen. 

Ondertussen kun je de tomaten ontvellen en in grove stukken snijden. De paprika in stukjes snijden en het pepertje fijnsnijden. Je kunt ook een half pepertjes gebruiken als je niet van pittig houdt. Ook de bouillon kun je alvast maken.

 

Boter en/of olijfolie in een braad/stoofpan laten smelten.  Als het schuim is weggetrokken kan het vlees erin doen

Rondom snel bruinbakken. De paprika erbij, even mengen en garen. Dan het pepertje. Eventjes meebakken en dan de stukje ontvelde tomaten erbij doen. Dit alles mag 5 minuten pruttelen.

Dan de bloem erover strooien en goed mengen en zeker 1 minuut goed laten garen.

Dan kan de bouillon erbij.  Ook dit even laten pruttelen. Tenslotte de feta in stukjes snijden en in de saus laten smelten.

Dit alles mag twee uur zachtjes pruttelen op het laagste vuur en met een vlamverdeler. Om het half uur even doorroeren.

Op het laatst evt wat fijngesneden platte peterselie door de saus roeren.

 

De pasta (ik gebruik de pasta zie de foto) te koop bij de Turkse winkel maar ik zag het laatst ook bij Albert Heijn liggen)

ca 10 minuten koken en afgieten. Deze pasta lijkt op een rijstkorrel maar is een pasta soort.

Een ruime ovenschaal invetten met wat boter. Dan op de bodem een laag van de pasta. Daarna de saus en weer een laag van de pasta. Ik maak meestal 2 lagen maar je kunt dit zelf ook aanpassen naar bijvoorbeeld 4 lagen. Als de onderste en bovenste laag maar pasta is. Bestrooien met een laag Parmezaanse kaas en dan de oven in voor 15 a 20 minuten.

 

 

Deze saus ook het liefst van tevoren maken zodat de smaken er goed intrekken. Ook handig als je visite krijgt dan hoef je alleen de pasta te koken en alles in een ovenschaal te doen en de oven in.

 

 

Eet smakelijk van dit heerlijke Griekse gerecht en probeer het eens uit als je op vakantie bent in Griekenland.

Commentaren: 0