Heerlijk, soep maken op een koude dag. Deze keer uiensoep. Eenvoudig te maken en zooooo lekker.

De basis: 1 witte ui, 1 zoete ui, 2 gewone uien en 2 sjalotten. Verder 1 grote teen knoflook, 2 laurierblaadjes, paar takjes tijm en 2 takjes rozemarijn, 2 bouillonblokjes (liefst runder) maar voor de vegetariër is groentebouillon een prima alternatief.

Ik heb zelf nog wat bloem, een scheut rode wijn toegevoegd een een kneep harissa uit een tube.

 

Snij alle uien in ringen. Knoflook fijn snijden. Rits de tijm van de takjes en snij de blaadjes van de rozemarijn fijn. Doe boter of 3 el olijfolie in een soeppan met een dikke bodem.  Uien hierin op middelmatig vuur glazig fruiten. De knoflook,tijm, rozemarijn en de laurierblaadjes ook erbij doen. Dit alles zeker 45 minuten fruiten. Tussendoor steeds roeren.

De reden van het lange fruiten is dat de uien gaan carameliseren. Hierdoor krijgt de soep meer kleur en de smaak zoeter.

Ondertussen tijd om van de 2 bouillonblokjes en 1 a 11/2 liter de bouillon te maken.

 

A;s de uien ongeveer 3 kwartier gehad hebben kun je deze eventueel bestrooien met een halve eetlepel bloem. De bloem minimaal 1 minuut goed erdoor roeren en laten "garen".

Hierna de knijp uit de tube harissa. Heb je dit niet niet in huis dan kun je ook 2 flinke theelepels tomatenpuree gebruiken.

Ook dit goed mengen met het uien mengsel en eventjes laten garen. Dan afblussen met een scheut rode wijn. (optie)

Eventjes laten verdampen...

Hierna de bouillon toevoegen. Niet alles in 1 keer. Dan kun je het gewenste resultaat bepalen.

Dit alles nog een kwartiertje laten pruttelen. Et VOILA !!!!

 

Maak de soep in ieder geval een paar uur van te voren dan smaakt ie daarna nog lekkerder.

 

Serveertip: sneetjes stokbrood met geraspte kaas bestrooien (bijv. Gruyere) en deze even onder de grill te zetten totdat de kaas gesmolten is.

 

Eet smakelijk !!