Ingredienten:
600 gram sukadelappen (of lamsvlees of konijnenbouten kan ook)
400 gr verse witte zilveruitjes of sjalotten
5 tomaten
100 ml rode wijn
300 ml runderbouillon
4 tenen knoflook
blikje tomatenpuree
kaneelstokjr
laurierblaadje, 4 jeneverbessen, stukje foelie, 2 kruidnagels
beetje bloem
scheutje witte of rode wijnazijn
olijfolie, boter
suiker
Bereiding: de tomaten ontvellen en in stukjes snijden. De sukadelappen in grove blokjes snijden. Wat peper, zout en klein beetje bestuiven met wat bloem. Even goed mengen. Boter en olijfolie verwarmen in een braad/stoofpan en het vlees op hoog vuur bruin bakken. Het vlees uit de pan halen en even apart leggen en afdekken.
Knoflook en 1 a 2 sjalotjes fijnsnijden en en even kort (laag vuur) aanbakken. Evt nog wat extra boter of olijfolie erbij doen.
Het vlees er weer bij doen, beetje bloem erover. Even laten garen en afblussen met de warme bouillon en daarna de rode wijn. Ook een scheutje wijnazijn erbij. De tomatenpuree erdoor roeren en de laurier, jeneverbessen, foelie, kruidnagels en kaneelstokje erbij doen.
De tomatenblokjes erbij en op laag vuur stoven.
Pel de overige sjalotten en laat deze heel. In een andere pan een flinke klont boter en op hoog vuur de sjalotjes bakken. Wat suiker erbij doen en laten karameliseren. (De sjalotjes mogen best bruin worden) Dan kunnen de sjalotjes toegevoegd worden aan de saus met vlees.
Na ca 45 minuten kun je het kaneelstokje en de foelie verwijderen. Het vlees mooi zacht gaar laten stoven. Dit duurt ongeveer 2 1/2 uur.
Heerlijk met bijvoorbeeld rijst. orzo, aardappels, turksbrood, tzatziki etc.
Kali Orexi (eet smakelijk op z'n Grieks)