ingrediënten:

4 aubergines

lamsgehakt 750 gram (mag ook rund maar dan mis je wel de authentieke smaak)

3 uien (in ringen)

verse tomaten (ontveld) of tomaten uit blik, of fles saus (Grand Italia  traditionale)

knoflook 2 a 3 teentjes

oregano/ evt. wat tijm

evt. rood pepertje

peper/zout

kaneel

platte peterselie

olijfolie

feta

 

Oven verwarmen op 185 graden.

De aubergines in de lengte in strepen schillen. Om en om een deel schillen, zie de foto. De steel eraan laten zitten en de aubergine gaat in dit recept NIET doorgesneden (gehalveerd) worden.

De gehele aubergine bestrijken met olijfolie, bestrooien met zout en in een ovenschaal leggen.

Deze ca 40 minuten bakken en na 25 minuten even draaien zodat de aubergine rondom gepoft wordt.

 

In de tussentijd kun je de vulling bereiden: het gehakt rul bakken. De uien (in ringen) toevoegen en meebakken totdat de uien mooi zacht zijn. De knoflook toevoegen en meebakken. Ook kaneel, flink wat oregano, rood pepertje en evt. wat tijm erbij doen. goed doorroeren. Dan kunnen de tomaten (blokjes) erbij. Dit alles zachtjes laten pruttelen. Desnoods wat vocht erbij doen. Saus moet lekker smeuïg blijven en genoeg vocht bevatten. Op het laatst de platte peterselie snijden en door de saus mengen.

 

In een passende ovenschaal een laagje saus op de bodem leggen.

De aubergines neerleggen.  Zorg voor genoeg ruimte in de schaal omdat er ook nog saus omheen komt. 

In 1 van de geschilde gedeeltes (nu zacht geworden) voorzichtig met een mesje een inkeping maken en iets wijder maken zodat  de aubergine met de saus gevuld kan worden. zie de foto.

Dan de aubergines vullen met de saus. De rest van de saus om de aubergines in de schaal schenken.

De feta eroverheen brokkelen (naar smaak) Hou je echt niet van feta dan is geraspte Parmezaanse kaas een optie.

 

De schaal in de oven en ca 25 a 30 minuten garen. 

 

Dit gerecht kun je van tevoren maken zodat als je gasten krijgt je de schotel (afgedekt met aluminium folie) 

alleen nog hoeft te verwarmen.

 

Lekker met rijst en/of turksbrood oid.  Olijven en een lekker glas wijn.